Stables | Buckinghamshire

We chose to cut in to the existing land, rather than flattening the whole area, so the courtyard slips gently into the garden without disturbing the surrounding landscape, maintaining the natural slope of the land.

The conversion and extension of an existing stable block in the grounds of a large house, the building provides for various animals, including alpaca, chickens, pigs and sheep. We updated and adapted the existing building layout, to create a secure courtyard with two new additional wings housing a garage, store and pottery studio.

The new buildings follow the ridge height and roofline of the existing stables and are clad with vertical cedar boards. These form a neat u-shape, bordered by a beautiful brick wall, which cuts into the surrounding landscape. The symmetrical layout addresses the main house, with a slim pedestrian entrance to the west and vehicle access from the south.

The landscape inside the wall is contoured to provide a practical flat surface within the courtyard. The studio space is orientated to make the most of the superb views to the south over the rolling landscape. Internally, the oak structure is from a tree grown, felled and seasoned on the land.

"In the light of the very positive experience of working with McLean Quinlan on our house, it was an easy decision to again commission them three years later to refurbish and significantly extend our stable block and related courtyard. Kate has transformed what used to be a bit of an eyesore into a beautiful and functional collection of buildings through imaginative design and use of materials."
Client

QS | Peter Hayward
Photographer | Will Scott

Related Projects