Ealing | London

The starting point for this project was a two-storey Edwardian brick house in a residential area and the task was to provide a family home for the next 20 years. Our client was keen the house should be unlike the usual ‘boring’ London conversion – music to the ears of an architect!

Our approach was radical and because the building was in a conservation area, the local authority planning department needed a fair degree of persuasion before planning approval was granted. The front of the house needed to remain in keeping with other properties, but inside and to the rear, we had gained permission to experiment and we removed just about everything apart from the front and side walls, to open the house up to light and space to create a very contemporary but practical home.

We demolished the existing back extension and installed wall-to-wall, floor-to-ceiling windows that open on to the limestone terrace and the walled garden beyond. The upper floor was inserted into the attic to provide a master bedroom suite and study.

Colours throughout the house are muted, with the occasional splash of brightness, skylights and slits in the stair wall allow light into the middle of the house.

We recently revisited this property, to upgrade - primarily the services - including ventilation, lighting, heating and drainage, utilising technology and services that had made significant leaps forward since the building was first done. We updated the bathrooms and kitchen appliances and also converted one of the bedrooms into a media room.

"Fiona understood us and that we were building a home and not a project. She is extremely empathetic, creative, professional and easygoing – a special person who has become a friend to us." – Client

Structural Engineer | Frank Van Loock Associates
QS | Kenneth A. Sage
Photographer | Peter Cook

Related Projects